SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródła białka

  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1689 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • Białko dla sportowców

    Artykuł
    Suplementy

    Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie.  Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19465 Data: 2018-07-20 14:45:19
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2561 Data: 2021-04-16 19:14:04
  • [...] zapracowanych - wystarczą 2 godziny w tygodniu! Czy muszę jeść dużo białka? Jeśli nie masz pieniędzy na dobrą dietę, to musisz liczyć się z problemami. Nie starczy na zdrowe źródła tłuszczów, na węglowodany lub na proteiny. Musisz zgodzić się na większe lub mniejsze kompromisy. Przy niewystarczającej podaży węglowodanów i/lub tłuszczów dodatkowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1767 Data: 2021-12-08 12:39:39
  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1691 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 765 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9617 Data: 2020-05-17 14:52:24
  • Białko na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, co zapewni nam zróżnicowany poziom aminokwasów, jak i pozostałych związków przydatnych w naszej diecie, jak choćby kwasy tłuszczowe.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3115 Data: 2018-08-19 11:53:25
  • Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3191 Data: 2021-02-08 18:07:26
  • Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16619 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • [...] by to spalić. Jaką masz gwarancję, iż dług tlenowy będzie trwał tyle godzin? Żadnej! Jaką masz gwarancję, iż organizm będzie czerpał energię z pożądanego przez Ciebie źródła? Żadnej! Organizm nie działa selektywnie i nie da się bez użycia „ciężkiej” farmakologii zmusić go do „spalania” tylko określonych substratów energetycznych! W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3120 Data: 2021-07-30 10:06:56
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7774 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • [...] te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9364 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4415 Data: 2020-10-05 09:52:02
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 759 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11385 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • [...] wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by kreatyna była zagrożeniem dla zdrowia. Jest stosowana zbyt długo i na zbyt dużej grupie ludzi, by mogła ukryć swoje szkodliwe działanie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5465 Data: 2020-01-23 09:33:45
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 413 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10056 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • [...] jest niewielkie. Wydalana jest ona wraz z moczem i potem, a więc posiadamy dwie skuteczne drogi, które chronić będą nas przed ewentualnym przedawkowaniem. Różne źródła podają różne skuteczne dawki suplementacji witaminą C, jednak wspólnym mianownikiem jest jej sposób dawkowania. Powinna ona być stosowana w mniejszych ilościach, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9767 Data: 2018-11-17 17:36:47